Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

PIERWSZY W POLSCE

Mobilny plan
dla osób na diecie bezglutenowej


gluten

Dieta bezglutenowa może być
smaczna!



posiłki bez glutenu



Dieta bezglutenowa DietMap to gotowy jadłospis
indywidualnie dopasowany do Twoich potrzeb
Smaczne przepisy
zawierające tylko dozwolone
składniki
Szeroka baza
produktów i potraw
bezglutenowych
Zbilansowany plan
do wyboru
na 3, 4 lub 5 posiłków
Wypróbuj już dziś!
Nasze diety są tworzone
przez wykfalifikowanych dietetyków w
oparciu o najnowsze normy i zasady
Instytutu Żywności i Żywienia.
Inteligenta aplikacja umożliwia
zarzadzanie dietą, dopasowywanie
jadłospisu oraz zapewnia stałą kontrolę
popełnianych błędów.





Bezglutenowa dieta online
sprawi, że będziesz odżywiać się smacznie i zdrowo w każdym miejscu!





Szybko wymienisz posiłek
na inny o podobnej kaloryczności


Dodasz potrawę lub danie
do ulubionych


Stworzysz własne danie
i wprowadzisz je do swojej diety


Zeskanujesz dowolny produkt
i dodasz go do menu
Zobacz jakie to proste!
Perfekcyjnie dopasuj dietę dzięki funkcji "wymiana posiłku"





wymiana posiłków



Wszystkie funkcjonalności możesz mieć już za
29 zł
miesięcznie
Zarejestruj się już dziś




... i zacznij korzystać z przydatnych narzędzi





Mobilna lista zakupów
dostępna w telefonie i na tablecie, zawsze pod ręką

Stała opieka dietetyka
gwarantująca bezpieczeństwo diety i odpowiedzi na nurtujące pytania

Podgląd wartości odżywczej diety
umożliwiający kontrolę jadłospisu

Kalkulator kalorii
dzięki, któremu błyskawiczne sprawdzisz kaloryczności
dowolnego produktu



Dzięki mobilnej aplikacji
DietMap
będziesz na bieżąco ze swoim planem
w biurze, domu i restauracji,
gdziekolwiek jesteś!
Program DietMap możesz mieć już teraz
Dieta godna polecenia!
Piszą o niej największe portale i gazety
gazeta wyborcza puls biznesu wprost
" Aplikacja posiada wiele przydatnych opcji: możliwość wymiany posiłków w ramach tej samej wartości kalorycznej, mobilną listę zakupów, kontroler wagi, kalkulator kalorii, czy możliwość tworzenia własnych dań i włączania ich do planu diety. " " Jeżeli zdarzą nam się chwile słabości i zjemy coś spoza planu żywieniowego, to aplikacja sama przelicza dalszy plan diety i automatycznie obniża nam kaloryczność kolejnych posiłków. " " Program oferuje indywidualny plan żywieniowy, który pomaga nam chudnąć. Dzięki aplikacji możemy kontrolować swoją dietę, odżywiać się zdrowo i bezpiecznie tracić zbędne kilogramy. "
onet miasto kobiet female
" Twórcy DietMap nie próżnują. W najbliższym czasie program poszerzy się o nowe diety, np. "dietę dla zapracowanych" lub "dietę prostą i tanią". Planują też stworzenie kolejnych aplikacji, np. treningowej i dla mam. " " Nowa i jedna z wyżej ocenianych aplikacji mobilnych DietMap, która pomogła schudnąć wielu wymagającym osobom. Zwłaszcza takim, którym nie wystarcza jedynie sztywny jadłospis. DietMap to propozycja dla kochających jeść i dbających o swoją linię. " " DietMap to idealne narzędzie dla osób dbających o jakość i zdrowotność diety. Pobierając aplikację otrzymujemy nie tylko gotową, zdrową dietę, ale także możliwość modyfikowania jej według własnych potrzeb i upodobań. "


Poznaj zasady diety bezglutenowej!

Jakie produkty są dozwolone, a jakie zakazane w diecie bezglutenowej? W jakich produktach może być ukryty gluten? Dowiedz się więcej...


Dieta bezglutenowa jest alternatywnym, często jedynym sposobem żywienia dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu (białka znajdującego się w wielu zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i niekiedy w owsie). Całkowitemu wykluczeniu z diety podlegają produkty zbożowe będące źródłem glutenu: mąki pszenne, jęczmienne, żytnie i owsiane oraz przetwory z nich produkowane. Ich miejsce zastępują produkty oparte o mąki kukurydziane, ryżowe, sojowe oraz skrobie z innych zbóż. Podczas diety eliminuje się również produkty, które mogą zawierać śladowe ilości glutenu: majonezy, przetwory mięsne, pasztety, itp.

Gluten mi szkodzi! Coraz częściej słyszymy to hasło. Dieta bezglutenowa na przestrzeni ostatnich lat stała się popularnym sposobem żywienia wielu ludzi. Jeśli decydujemy się na tę alternatywną metodę odżywiania lub ze względów zdrowotnych musimy wdrożyć ją w życie warto pogłębić swoją wiedzę na temat diety bezglutenowej, aby odżywiać się racjonalnie i móc cieszyć się zdrowiem.
Czym jest dieta bezglutenowa i kto powinien ją stosować?
Dieta bezglutenowa to sposób żywienia osób cierpiących na celiakię (chorobę trzewną), charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka roślinnego zawartego w niektórych zbożach. Osoby cierpiące na tę chorobę praktycznie do końca życia pozostają na specjalnej diecie, całkowicie eliminującej gluten, odpowiedzialny na szereg niepożądanych objawów i dolegliwości. W części populacji występuje również nietolerancja lub alergia na gluten. Nie są to synonimy choroby trzewnej, jednakże osoby na nie cierpiące również decydują się przestawić na dietę bezglutenową.
Co wolno, a czego nie wolno jeść na diecie bezglutenowej?
W diecie bezglutenowej zabronione jest spożywanie produktów zawierających niepożądany składnik - gluten. Zalicza się do nich zboża takie jak: pszenica (również orkisz i durum), żyto, jęczmień oraz owies.

Zabronione jest zatem spożywanie:
  • mąki pszennej, żytniej, jęczmiennej, owsianej,
  • płatków zbożowych (musli, owsianych, jęczmiennych, żytnich),
  • makaronów pszennych, żytnich, razowych,
  • kaszy manny, kuskus, jęczmiennej (pęczak, mazurska, perłowa),
  • każdego rodzaju pieczywa: razowego, pszennego, graham, żytniego (bułki, chleb, tosty, drożdżówki, pumpernikiel, pieczywo chrupki, precle, bułka tarta).
Ponadto należy zwracać uwagę na skład produktów mogących zawierać śladowe ilości glutenu i również wykluczyć je z diety. To produkty, które naturalnie nie zawierają glutenu, jednak został on do nich dodany w procesie produkcji. Są to:
  • sosy: majonezy, ketchupy, sosy instant (w proszku), obiadowe w słoikach,
  • gotowe dania: zupy, przetwory, weki, mrożone, konserwowe,
  • przetwory mięsne i rybne: pasztety, parówki, konserwy, paprykarz,
  • słodycze: ciastka, ciasta, drożdżówki, batony, wafle,
Osobom na diecie bezglutenowej wolno spożywać jedynie produkty naturalnie niezawierające glutenu oraz przetworzone, które zostały przebadane na zawartość glutenu, a jego ilość nie przekracza norm.
  • Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso (nieprzetworzone), owoce i warzywa.
  • Za produkty bezglutenowe uznaje się również artykuły przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO (Food and Agriculture Organization/World Health Organization) zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kg. Oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.