Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(18)
20.07.2016
dodaj własny przepis
60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
563 kcal / 1 porcję (256 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    219.98 kcal
    11%
  • Białko
    19.36 g
    38.72%
  • Węglowod.
    0.25 g
    0.09%
  • Tłuszcze
    15.16 g
    21.66%
  • Błonnik
    0.10 g
    0.4%
  • GDA
    11 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Łosoś świeży, filet - 1000g
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Filet łososia umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Za pomocą szczypczyków lub pęsety usuń z ryby ości.

KROK 2: Z oczyszczonej ryby odkrój od filetu tłustszą część brzuszną. Pozostały filet pokrój w plastry o grubości ok 3 cm jednak pamiętaj, by co drugie cięcie przecinać samo mięso, a skórę pozostawiać nienaruszoną (można też kroić w filet w kawałki ok 6 cm, a te później przekrajać na pół pamiętając by nie przekroić skóry).

KROK 3: Tak przekrojone steki otwórz na boki w ten sposób, by skóra łososia znalazła się w środku, a mięso tworzyło "skrzydła motyla". Steki te posmaruj odrobiną oleju, oprósz solą i cytrynowym pieprzem - pozostaw na około 15-30 minut do zamarynowania.

KROK 4: Ułóż na ruszcie do grillowania ryby lub owiń w folię i usmaż na patelni grillowej.

*Podawaj z małymi opiekanymi ziemniaczkami i podpieczonym kalafiorem.

Smacznego!