Pulpety wołowe z ziołami prowansalskimi
(9)
20 minut
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
196 kcal / 1 porcję (167 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność117.46 kcal5.87%
-
Białko15.00 g30%
-
Węglowod.5.46 g2.02%
-
Tłuszcze4.00 g5.71%
-
Błonnik0.27 g1.08%
-
GDA5.87 %
Składniki
- Wołowina, polędwica mielona - 100g (½ szklanki)
- Jaja kurze surowe - 25g (½ sztuki)
- Cebula - 12.5g (¼ sztuki)
- Kajzerki - 12.5g (¼ sztuki)
- Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 15g (¼ szklanki)
- Zioła prowansalskie - 1.5g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Mięso dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wymieszaj. Dodaj jajko, posiekaną cebulę, bułkę (jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej użyj stosownego pieczywa bez glutenu) i mleko, dokładnie wymieszaj. Najlepiej ręką.
KROK 2: Z powstałej masy, zwilżonymi rękoma formuj kuleczki pulpetów.
KROK 3: Wrzucaj je do gotującej się wody (możesz dodać do wywaru listek laurowy i ziele angielskie). Gotuj aż pulpety będą miękkie.
*Podawaj z kaszą i surówką.
Smacznego!