Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Papryka faszerowana mięsem z indyka

(36)
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
295 kcal / 1 porcję (376 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    78.51 kcal
    3.93%
  • Białko
    5.63 g
    11.26%
  • Węglowod.
    7.23 g
    2.68%
  • Tłuszcze
    3.76 g
    5.37%
  • Błonnik
    1.55 g
    6.2%
  • GDA
    3.93 %
Składniki
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Mięso mielone z indyka - 95g (¾ porcji)
  • Cebula czerwona - 40g (½ sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Curry - 6g (2 łyżeczki)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 15g (łyżeczka)
  • Bułka tarta - 8g (łyżka stołowa)
  • Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Zacznij od nagrzania piekarnika do 180oC.

KROK 2: Paprykę dokładnie umyj, odkrój górną część (zachowaj ją na później) i oczyść z pestek.

KROK 3: Cebulę pokrój w kostkę.

KROK 4: Mięso dopraw solą, curry i pieprzem, wymieszaj z bułką tartą (lub bułką tartą bezglutenową), cebulą i koncentratem. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Tak przygotowanym farszem nadziej paprykę.

KROK 5: Paprykę z mięsem przykryj uprzednio odciętym ogonkiem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut w temp. 180oC.

KROK 6: Upieczoną paprykę udekoruj posiekaną natką pietruszki.

*Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami i dodatkiem surówki.

Smacznego!