Papryka faszerowana mięsem z indyka
(36)
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
295 kcal / 1 porcję (376 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność78.51 kcal3.93%
-
Białko5.63 g11.26%
-
Węglowod.7.23 g2.68%
-
Tłuszcze3.76 g5.37%
-
Błonnik1.55 g6.2%
-
GDA3.93 %
Składniki
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Mięso mielone z indyka - 95g (¾ porcji)
- Cebula czerwona - 40g (½ sztuki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Curry - 6g (2 łyżeczki)
- Koncentrat pomidorowy, 30% - 15g (łyżeczka)
- Bułka tarta - 8g (łyżka stołowa)
- Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Zacznij od nagrzania piekarnika do 180oC.
KROK 2: Paprykę dokładnie umyj, odkrój górną część (zachowaj ją na później) i oczyść z pestek.
KROK 3: Cebulę pokrój w kostkę.
KROK 4: Mięso dopraw solą, curry i pieprzem, wymieszaj z bułką tartą (lub bułką tartą bezglutenową), cebulą i koncentratem. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Tak przygotowanym farszem nadziej paprykę.
KROK 5: Paprykę z mięsem przykryj uprzednio odciętym ogonkiem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut w temp. 180oC.
KROK 6: Upieczoną paprykę udekoruj posiekaną natką pietruszki.
*Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami i dodatkiem surówki.
Smacznego!