Szpinak smażony z czosnkiem
(9)
10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
105 kcal / 1 porcję (210 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność50.19 kcal2.51%
-
Białko3.03 g6.06%
-
Węglowod.4.40 g1.63%
-
Tłuszcze3.15 g4.5%
-
Błonnik1.96 g7.84%
-
GDA2.51 %
Składniki
- Szpinak świeży - 150g
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Szpinak dokładnie opłucz i wysusz. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
KROK 2: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj czosnek i smaż bardzo krótko. Dorzuć szpinak. Smaż przez chwilę. Wlej jogurt. Dokładnie wymieszaj. Wszystko zagotuj.
KROK 3: Szpinak przełóż na talerz.
*Podawaj jako dodatek do obiadu.
Smacznego!