Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Blanszowana cukinia z oliwą z oliwek

(19)
10 minut
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
58 kcal / 1 porcję (100 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    58.07 kcal
    2.9%
  • Białko
    1.12 g
    2.24%
  • Węglowod.
    2.99 g
    1.11%
  • Tłuszcze
    5.07 g
    7.24%
  • Błonnik
    0.93 g
    3.72%
  • GDA
    2.9 %
Składniki
  • Cukinia - 93g
  • Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Cukinię umyj dokładnie, nie obieraj. Pokrój wzdłuż na cienkie paski (możesz do tego użyć obieraczki do warzyw).

KROK 2: Zagotuj wodę w garnku, posól i wrzuć pokrojoną cukinię. Gotuj przez 2 minuty.

KROK 3: Łyżką cedzakową wyjmij cukinię, przełóż ja do naczynia z zimną wodą i lodem. Odczekaj 2 minuty, nie dłużej, aby danie nie straciło smaku i wartości odżywczych.

KROK 4: Wyjmij i podaj na talerz. Polej oliwą z oliwek i posyp oregano (bądź koperkiem lub natką pietruszki).

Smacznego!