Blanszowana cukinia z oliwą z oliwek
(19)
10 minut
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
58 kcal / 1 porcję (100 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność58.07 kcal2.9%
-
Białko1.12 g2.24%
-
Węglowod.2.99 g1.11%
-
Tłuszcze5.07 g7.24%
-
Błonnik0.93 g3.72%
-
GDA2.9 %
Składniki
- Cukinia - 93g
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cukinię umyj dokładnie, nie obieraj. Pokrój wzdłuż na cienkie paski (możesz do tego użyć obieraczki do warzyw).
KROK 2: Zagotuj wodę w garnku, posól i wrzuć pokrojoną cukinię. Gotuj przez 2 minuty.
KROK 3: Łyżką cedzakową wyjmij cukinię, przełóż ja do naczynia z zimną wodą i lodem. Odczekaj 2 minuty, nie dłużej, aby danie nie straciło smaku i wartości odżywczych.
KROK 4: Wyjmij i podaj na talerz. Polej oliwą z oliwek i posyp oregano (bądź koperkiem lub natką pietruszki).
Smacznego!