Szaszłyki z indyka z cukinią, papryką i pieczarkami
(35)
35 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
113 kcal / 1 porcję (176 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność63.98 kcal3.2%
-
Białko6.48 g12.96%
-
Węglowod.3.29 g1.22%
-
Tłuszcze3.27 g4.67%
-
Błonnik1.12 g4.48%
-
GDA3.2 %
Składniki
- Mięso z piersi indyka, bez skóry - 50g
- Cukinia - 40g
- Papryka czerwona - 50g (¼ sztuki)
- Cebula - 10g (¼ sztuki)
- Pieczarki - 20g (sztuka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)
- Oregano - 1g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Olej połącz z oregano.
KROK 2: Mięso z indyka opłucz, oczyść i wysusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w dużą kostkę (możesz doprawić ulubioną przyprawą do drobiu).
KROK 3: Warzywa umyj, pokrój w kostkę (odpowiadającą rozmiarem kostkom mięsa) i natrzyj olejem z oregano.
KROK 4: Na drewniane patyki nabijaj po kolei mięso i warzywa.
KROK 5: Szaszłyki ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj i wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika na 25 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia naczynie odkryj.
*Gotowe szaszłyki podawaj na ciepło z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego!