Polędwica wołowa z czosnkiem
(16)
10 min. + 1 godz.
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
265 kcal / 1 porcję (165 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność160.73 kcal8.04%
-
Białko18.47 g36.94%
-
Węglowod.0.99 g0.37%
-
Tłuszcze9.26 g13.23%
-
Błonnik0.13 g0.52%
-
GDA8.04 %
Składniki
- Wołowina, polędwica - 150g
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Mięso delikatnie rozbij (dobrze nadaje się do tego trzonek noża, nie używaj tłuczka, aby nie zniszczyć włókien mięsa).
KROK 2: Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z olejem. Marynatą nasmaruj polędwicę. Odstaw na godzinę do lodówki, aby polędwica skruszała. Jednak nie jest to konieczne.
KROK 3: Rozgrzej patelnię i smaż polędwicę około 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli nie lubisz półkrwistego mięsa, smaż nieco dłużej, jednak nie przeciągnij czasu, bo polędwica stanie się twarda.
KROK 4: Gotowe mięso przełóż na talerz i dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
*Podawaj z warzywami.
Smacznego!