Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Eskalopki w sosie grzybowym

(13)
30 minut
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
333 kcal / 1 porcję (288 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    115.66 kcal
    5.78%
  • Białko
    10.70 g
    21.4%
  • Węglowod.
    1.61 g
    0.6%
  • Tłuszcze
    7.56 g
    10.8%
  • Błonnik
    0.61 g
    2.44%
  • GDA
    5.78 %
Składniki
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 90g
  • Ser Tylżycki - 20g (plaster)
  • Wywar warzywno-drobiowy - 60g (⅓ szklanki)
  • Pieczarki - 60g (3 sztuki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Śmietana 12% tłuszczu - 36g (2 łyżki stołowe)
  • Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Pieczarki umyj, pokrój w cienkie plasterki, podsmaż chwilę na patelni bez dodatku tłuszczu (aby puściły wodę).

KROK 2: Mięso dokładnie umyj i oczyść. Pokrój na porcje, delikatnie rozbij i obsmaż na oleju.

KROK 3: Kurczaka podlej bulionem, dodaj podsmażone pieczarki i duś pod przykryciem około 15 minut.

KROK 4: Mięso wyjmij z bulionu. W kubeczku wymieszaj łyżkę wywaru ze śmietaną (aby ją zahartować) i powoli wlewaj na patelnię, podsmaż aż powstanie gęsty sos.

KROK 5: W naczyniu żaroodpornym ułóż mięso, a na nim ser. Zapiecz około 10 minut, aż ser się zacznie topić. Wyjmij mięso, przełóż na talerz i polej sosem.

*Serwuj ze świeżymi warzywami.

Smacznego!