Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Leczo warzywne

(12)
40 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
181 kcal / 1 porcję (333 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    54.29 kcal
    2.71%
  • Białko
    1.62 g
    3.24%
  • Węglowod.
    5.84 g
    2.16%
  • Tłuszcze
    3.41 g
    4.87%
  • Błonnik
    1.53 g
    6.12%
  • GDA
    2.71 %
Składniki
  • Cukinia - 125g
  • Papryka czerwona - 50g (¼ sztuki)
  • Papryka żółta - 30g (¼ sztuki)
  • Pomidor - 50g
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Cebula - 30g (⅓ sztuki)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 15g (łyżeczka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Oregano - 3g (1 ½ łyżeczki)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Cukinię dokładnie umyj i pokrój w grube półplasterki. Paprykę umyj, oczyść i pokrój w paski. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę poszatkuj.

KROK 2: Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, dodaj paprykę, pomidory i cukinię. Duś na małym ogniu, około 30 minut.

KROK 3: Potrawę dopraw koncentratem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano i papryką ostrą. Posyp świeżą natką pietruszki

*Podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Smacznego!