Leczo warzywne
(12)
40 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
181 kcal / 1 porcję (333 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność54.29 kcal2.71%
-
Białko1.62 g3.24%
-
Węglowod.5.84 g2.16%
-
Tłuszcze3.41 g4.87%
-
Błonnik1.53 g6.12%
-
GDA2.71 %
Składniki
- Cukinia - 125g
- Papryka czerwona - 50g (¼ sztuki)
- Papryka żółta - 30g (¼ sztuki)
- Pomidor - 50g
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Cebula - 30g (⅓ sztuki)
- Koncentrat pomidorowy, 30% - 15g (łyżeczka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Oregano - 3g (1 ½ łyżeczki)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cukinię dokładnie umyj i pokrój w grube półplasterki. Paprykę umyj, oczyść i pokrój w paski. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę poszatkuj.
KROK 2: Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, dodaj paprykę, pomidory i cukinię. Duś na małym ogniu, około 30 minut.
KROK 3: Potrawę dopraw koncentratem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano i papryką ostrą. Posyp świeżą natką pietruszki
*Podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!