Surówka z czerwonej kapusty
(12)
15 minut
1-2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
226 kcal / 1 porcję (284 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność79.51 kcal3.98%
-
Białko1.40 g2.8%
-
Węglowod.9.71 g3.6%
-
Tłuszcze4.67 g6.67%
-
Błonnik1.98 g7.92%
-
GDA3.98 %
Składniki
- Kapusta czerwona - 150g
- Cebula - 40g (½ sztuki)
- Jabłko - 60g
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Cukier - 6g (łyżeczka)
- Majonez "light" - 25g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Czerwoną kapustę umyj, poszatkuj drobno i posól, aby puściła sok. Odstaw miskę z posiekaną kapustą na kilka minut. Odsącz z nadmiaru wody.
KROK 2: Jabłko umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Do kapusty dodaj starte jabłko i posiekaną cebulkę, całość wymieszaj.
KROK 3: Na koniec dodaj majonez. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem oraz cukrem.
*Surówkę serwuj jako dodatek do obiadu.
Smacznego!