Ogórkowa ze śmietaną
(5)
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
174 kcal / 1 porcję (352 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność49.48 kcal2.47%
-
Białko3.86 g7.72%
-
Węglowod.4.26 g1.58%
-
Tłuszcze1.80 g2.57%
-
Błonnik0.53 g2.12%
-
GDA2.47 %
Składniki
- Wywar warzywno-drobiowy - 200g (szklanka)
- Ogórek kwaszony - 60g (sztuka)
- Ziemniaki - 50g (⅔ sztuki)
- Marchew - 20g
- Koperek siekany - 4g (½ łyżki stołowej)
- Śmietana 12% tłuszczu - 18g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Marchew opłucz, obierz i pokrój w plasterki.
KROK 2: Podgrzej wywar, dodaj warzywa (oprócz ogórka) i gotuj około 15 minut.
KROK 3: Ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do wywaru. Gotuj 5 minut
KROK 4: Do kubeczka wlej troszkę zupy, rozprowadź w niej śmietanę po czym wlej do garnka. Zamieszaj.
KROK 5: Zupę przelej na talerz. Posyp koperkiem.
*Do przygotowania zupy możesz użyć również wywaru warzywnego.
Smacznego!