Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Sos tzatziki

(21)
15 minut
1-2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
87 kcal / 1 porcję (130 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    66.94 kcal
    3.35%
  • Białko
    2.43 g
    4.86%
  • Węglowod.
    5.16 g
    1.91%
  • Tłuszcze
    4.25 g
    6.07%
  • Błonnik
    0.45 g
    1.8%
  • GDA
    3.35 %
Składniki
  • Jogurt typu greckiego - 60g (3 łyżki stołowe)
  • Ogórek szklarniowy - 60g
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Koperek siekany - 4g (½ łyżki stołowej)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ogórka dokładnie umyj, nie obieraj go (w ten sposób zachowasz więcej aromatu). Zetrzyj go na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na chwilę. Odsącz ogórka z nadmiaru wody.

KROK 2: Do miski dodaj jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórka i koperek. Całość wymieszaj.

*Sos idealnie nadaje się na przekąskę oraz jako dodatek do ulubionych dań.

Smacznego!