Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Grillowana cukinia i bakłażan z fetą

(16)
20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
455 kcal / 1 porcję (640 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    71.13 kcal
    3.56%
  • Białko
    3.45 g
    6.9%
  • Węglowod.
    4.58 g
    1.7%
  • Tłuszcze
    5.02 g
    7.17%
  • Błonnik
    1.48 g
    5.92%
  • GDA
    3.56 %
Składniki
  • Bakłażan - 120g
  • Cukinia - 250g
  • Pomidor koktajlowy - 160g (8 sztuk)
  • Ser Feta - 50g (porcja)
  • Rukola - 20g (garść)
  • Dynia, pestki - 10g (łyżka stołowa)
  • Słonecznik, nasiona - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Cukinię i bakłażana dokładnie umyj, nie obieraj. Pokrój na plasterki i każdy posmaruj oliwą z oliwek.

KROK 2: Plasterki warzyw umieść na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Możesz doprawić suszonym oregano i solą o obniżonej zawartości sodu. Grilluj aż zmiękną i przyrumienią się.

KROK 3: Pestki dyni i słonecznika lekko przypraż na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Uważaj, aby się nie przypaliły.

KROK 4: Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na połówki. Możesz zastąpić je zwykłym, średnim pomidorem. Pokrój go na ćwiartki.

KROK 5: Ugrillowane warzywa ułóż dookoła na talerzu w środku zostawiając miejsce.

KROK 6: Rukolę opłucz dokładnie pod wodą, osusz i ułóż na środku talerza. Fetę pokrój w kosteczkę lub pokrusz i posyp nią warzywa. Całość udekoruj pomidorkami i posyp pestkami dyni i nasionami słonecznika.

Smacznego!