Pierś z indyka w brzoskwiniach
(19)
25 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
231 kcal / 1 porcję (204 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność113.28 kcal5.66%
-
Białko12.63 g25.26%
-
Węglowod.6.46 g2.39%
-
Tłuszcze4.29 g6.13%
-
Błonnik0.27 g1.08%
-
GDA5.66 %
Składniki
- Mięso z piersi indyka, bez skóry - 130g
- Brzoskwinia w syropie - 60g
- Curry - 3g (łyżeczka)
- Majeranek otarty, suszony - 3g (łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 7.5g (⅔ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Indyka dokładnie umyj i oczyścić z chrząstek i żyłek.
KROK 2: Oliwę z oliwek zmieszaj z curry i majerankiem i marynatą natrzyj dokładnie mięso. Wstaw je do żaroodpornego naczynia i piecz około 20 minut w 200oC. Mięso możesz co jakiś czas podlewać syropem z brzoskwini.
KROK 3: Pod koniec pieczenia dodaj brzoskwinię, przyrumień i piecz aż zmięknie.
*Indyka podawaj z warzywami i ryżem. Upieczone brzoskwinie możesz udekorować żurawiną ze słoika.
Smacznego!