Ryba po grecku "light"
(10)
20 minut
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
213 kcal / 1 porcję (237 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność89.93 kcal4.5%
-
Białko8.06 g16.12%
-
Węglowod.5.03 g1.86%
-
Tłuszcze4.67 g6.67%
-
Błonnik1.58 g6.32%
-
GDA4.5 %
Składniki
- Filet z mintaja, mrożony - 100g
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Cebula - 20g (¼ sztuki)
- Marchew - 45g
- Por obrany - 30g
- Koncentrat pomidorowy, 30% - 26.3g (1 ⅔ łyżeczki)
- Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Rybę posól niewielką ilością soli, natrzyj pieprzem i ugotuj w niewielkiej ilości wody lub na parze.
KROK 2: Pora dokładnie umyj. Pokrój go razem z cebulą w piórka. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
KROK 3: Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i por. Następnie dodaj marchewkę. Możesz dorzucić ziele angielski i liść laurowy. Podduś warzywa z niewielką ilością wody, aż zmiękną. Ale nie rozgotują, niech będą al dente.
KROK 4: W międzyczasie rozprowadź koncentrat pomidorowy z niewielką ilością wody i dodaj do duszonych warzyw. Pogotuj jeszcze 5 minut, spróbuj warzyw i dopraw wedle uznania.
*Rybę serwuj przykrytą warzywami, posypaną natką pietruszki z dodatkiem ryżu, kaszy lub ziemniaków.
Smacznego!