Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Placuszki z cukinii

(24)
20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
239 kcal / 1 porcję (278 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    85.99 kcal
    4.3%
  • Białko
    3.38 g
    6.76%
  • Węglowod.
    7.78 g
    2.88%
  • Tłuszcze
    4.83 g
    6.9%
  • Błonnik
    1.26 g
    5.04%
  • GDA
    4.3 %
Składniki
  • Cukinia - 200g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 22.5g (1 ½ łyżki stołowej)
  • Jaja kurze surowe - 25g (½ sztuki)
  • Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 20g (¼ szklanki)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Cukinię dokładnie umyj, nie obieraj. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

KROK 2: Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i roztrzepanym jajkiem. Dodaj mleko i startą cukinię. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Całość wymieszaj.

KROK 3: Rozgrzej patelnię, wlej oliwę z oliwek i łyżką wykładaj ciasto, tak aby powstały placuszki. Smaż je około 2 minut z każdej strony.

KROK 4: Każdy placuszek wyłóż na talerz i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

*Podawaj z mięsem, sosami lub jako zimną przekąskę z dipem.

Smacznego!