Placuszki z cukinii
(24)
20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
239 kcal / 1 porcję (278 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność85.99 kcal4.3%
-
Białko3.38 g6.76%
-
Węglowod.7.78 g2.88%
-
Tłuszcze4.83 g6.9%
-
Błonnik1.26 g5.04%
-
GDA4.3 %
Składniki
- Cukinia - 200g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 22.5g (1 ½ łyżki stołowej)
- Jaja kurze surowe - 25g (½ sztuki)
- Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 20g (¼ szklanki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cukinię dokładnie umyj, nie obieraj. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
KROK 2: Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i roztrzepanym jajkiem. Dodaj mleko i startą cukinię. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Całość wymieszaj.
KROK 3: Rozgrzej patelnię, wlej oliwę z oliwek i łyżką wykładaj ciasto, tak aby powstały placuszki. Smaż je około 2 minut z każdej strony.
KROK 4: Każdy placuszek wyłóż na talerz i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
*Podawaj z mięsem, sosami lub jako zimną przekąskę z dipem.
Smacznego!