Makaron penne z pesto, rukolą i pomidorami
(16)
20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
331 kcal / 1 porcję (228 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność145.37 kcal7.27%
-
Białko5.98 g11.96%
-
Węglowod.17.92 g6.64%
-
Tłuszcze5.93 g8.47%
-
Błonnik2.01 g8.04%
-
GDA7.27 %
Składniki
- Makaron pełnoziarnisty penne, surowy - 70g
- Zielone pesto z bazylii - 30g (1 ½ łyżki stołowej)
- Rukola - 10g (½ garści)
- Słonecznik, nasiona - 10g (łyżka stołowa)
- Pomidor koktajlowy - 100g (5 sztuk)
- Parmezan tarty - 8g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Makaron razowy ugotuj al dente (według instrukcji na opakowaniu).
KROK 2: Rukolę umyj i osusz (zamiast rukoli możesz użyć świeżej bazylii). Pomidorki koktajlowe dokładnie opłucz i przekrój na ćwiartki.
KROK 3: Słonecznik podpraż na suchej patelni, pilnuj czasu, aby ziarna się nie przypaliły.
KROK 4: W misce lub na talerzu połącz ugotowany makaron z pesto, rukolą i pomidorkami. Delikatnie wymieszaj. Posyp parmezanem i uprażonymi pestkami słonecznika.
Smacznego!