Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Spaghetti z tuńczykiem i pomidorkami

(6)
15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
319 kcal / 1 porcję (275 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    116.39 kcal
    5.82%
  • Białko
    7.30 g
    14.6%
  • Węglowod.
    11.67 g
    4.32%
  • Tłuszcze
    4.57 g
    6.53%
  • Błonnik
    1.57 g
    6.28%
  • GDA
    5.82 %
Składniki
  • Makaron razowy spaghetti, surowy - 50g
  • Tuńczyk w sosie własnym - 60g (2 łyżki stołowe)
  • Pomidor koktajlowy - 100g (5 sztuk)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Cebula - 40g (½ sztuki)
  • Zioła prowansalskie - 4.5g (1 ½ łyżeczki)
  • Parmezan tarty - 10g (1 ¼ łyżki stołowej)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Makaron spaghetti ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.

KROK 2: Tuńczyka odlej z zalewy i (jeśli istnieje taka konieczność) pokrój go na mniejsze kawałki.

KROK 3: Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na pół. Możesz użyć zwykłych pomidorów, pokrój je na ósemki.

KROK 4: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę i podduś pomidorki, aż zmiękną i "pomarszczy" im się skórka. Dodaj tuńczyka, całość gotuj jeszcze chwilę.

KROK 5: Zatrzyj parmezan na tarce o malutkich oczkach (możesz również nabyć w sklepie gotowy, tarty parmezan, ewentualnie zastąpić go innym serem żółtym).

KROK 6: Do pomidorków i tuńczyka dodaj ugotowany makaron, zioła prowansalskie i całość wymieszaj na patelni. Przełóż na talerz i posyp parmezanem.

*Serwuj ze świeżą bazylią lub natką pietruszki.

Smacznego!