Leczo z indykiem
(15)
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
249 kcal / 1 porcję (464 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność53.63 kcal2.68%
-
Białko4.35 g8.7%
-
Węglowod.4.47 g1.66%
-
Tłuszcze2.58 g3.69%
-
Błonnik1.22 g4.88%
-
GDA2.68 %
Składniki
- Mięso z piersi indyka, bez skóry - 80g
- Cukinia - 50g
- Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
- Pomidor - 150g
- Cebula - 60g (⅔ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Natka pietruszki siekana - 3g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Mięso dokładnie umyj, oczyść i pokrój w paseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Mięso razem z cebulą podsmaż na oleju, podlej odrobiną wody i podduś około 5 minut.
KROK 2: Umyte papryki oczyść z gniazd i pokrój w paseczki. Cukinię dokładnie opłucz i pokrój w cienkie półplasterki. Pomidora sparz i obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę. Warzywa dodaj do mięsa, duś chwilę, około 10-15 minut (w zależności od tego jak chrupiące mają być).
KROK 3: Pod koniec duszenia dodaj oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i paprykę ostrą. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
*Leczo podawaj z ryżem, kaszą lub pieczywem.
Smacznego!