Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Leczo z indykiem

(15)
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
249 kcal / 1 porcję (464 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    53.63 kcal
    2.68%
  • Białko
    4.35 g
    8.7%
  • Węglowod.
    4.47 g
    1.66%
  • Tłuszcze
    2.58 g
    3.69%
  • Błonnik
    1.22 g
    4.88%
  • GDA
    2.68 %
Składniki
  • Mięso z piersi indyka, bez skóry - 80g
  • Cukinia - 50g
  • Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
  • Pomidor - 150g
  • Cebula - 60g (⅔ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Natka pietruszki siekana - 3g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Mięso dokładnie umyj, oczyść i pokrój w paseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Mięso razem z cebulą podsmaż na oleju, podlej odrobiną wody i podduś około 5 minut.

KROK 2: Umyte papryki oczyść z gniazd i pokrój w paseczki. Cukinię dokładnie opłucz i pokrój w cienkie półplasterki. Pomidora sparz i obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę. Warzywa dodaj do mięsa, duś chwilę, około 10-15 minut (w zależności od tego jak chrupiące mają być).

KROK 3: Pod koniec duszenia dodaj oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i paprykę ostrą. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

*Leczo podawaj z ryżem, kaszą lub pieczywem.

Smacznego!