Buraczki na zimno
(7)
1 godz. + 15 min.
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
148 kcal / 1 porcję (210 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność70.50 kcal3.53%
-
Białko1.25 g2.5%
-
Węglowod.12.41 g4.6%
-
Tłuszcze2.61 g3.73%
-
Błonnik2.00 g8%
-
GDA3.53 %
Składniki
- Burak - 100g (sztuka)
- Jabłko - 70g
- Cebula - 20g (¼ sztuki)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Cukier - 6g (łyżeczka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)
- Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Buraki opłucz i gotuj w mundurkach. Jeśli chcesz, aby ugotowały się szybciej użyj szybkowaru. Potrwa to około 20 minut.
KROK 2: Ugotowane buraki ostudź i obierz z skórki. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
KROK 3: Jabłko umyj i również zetrzyj na tarce. Cebulę poszatkuj.
KROK 4: Wszystkie składniki połącz w misce, dodaj sok z cytryny, cukier i olej. Całość wymieszaj. Udekoruj natką pietruszki (opcjonalnie koperkiem).
*Serwuj jako przekąskę lub dodatek do obiadu.
Smacznego!