Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Buraczki na zimno

(7)
1 godz. + 15 min.
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
148 kcal / 1 porcję (210 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    70.50 kcal
    3.53%
  • Białko
    1.25 g
    2.5%
  • Węglowod.
    12.41 g
    4.6%
  • Tłuszcze
    2.61 g
    3.73%
  • Błonnik
    2.00 g
    8%
  • GDA
    3.53 %
Składniki
  • Burak - 100g (sztuka)
  • Jabłko - 70g
  • Cebula - 20g (¼ sztuki)
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
  • Cukier - 6g (łyżeczka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)
  • Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Buraki opłucz i gotuj w mundurkach. Jeśli chcesz, aby ugotowały się szybciej użyj szybkowaru. Potrwa to około 20 minut.

KROK 2: Ugotowane buraki ostudź i obierz z skórki. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

KROK 3: Jabłko umyj i również zetrzyj na tarce. Cebulę poszatkuj.

KROK 4: Wszystkie składniki połącz w misce, dodaj sok z cytryny, cukier i olej. Całość wymieszaj. Udekoruj natką pietruszki (opcjonalnie koperkiem).

*Serwuj jako przekąskę lub dodatek do obiadu.

Smacznego!