Makaron penne z sosem i oliwkami
(5)
20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
365 kcal / 1 porcję (285 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność127.97 kcal6.4%
-
Białko4.30 g8.6%
-
Węglowod.14.49 g5.37%
-
Tłuszcze6.15 g8.79%
-
Błonnik1.50 g6%
-
GDA6.4 %
Składniki
- Makaron pełnoziarnisty penne, surowy - 60g
- Pomidory w puszce - 120g (⅓ puszki)
- Oliwki czarne marynowane - 25g (10 sztuk)
- Oliwa z oliwek - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Parmezan tarty - 8g (łyżka stołowa)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Makaron ugotuj al dente (według instrukcji na opakowaniu).
KROK 2: Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmaż, dołącz pomidory. Zmniejsz ogień, duś około 15 minut. Sos możesz doprawić do smaku suszoną bazylią lub oregano.
KROK 3: Makaron przełóż na talerz lub do miski, polej sosem pomidorowym, dodaj oliwki. Całość posyp parmezanem i oregano, delikatnie wymieszaj.
Smacznego!