Szaszłyki z kurczakiem i warzywami
(16)
10 minut + 25 min.
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
210 kcal / 1 porcję (349 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność60.18 kcal3.01%
-
Białko4.37 g8.74%
-
Węglowod.4.60 g1.7%
-
Tłuszcze3.34 g4.77%
-
Błonnik1.41 g5.64%
-
GDA3.01 %
Składniki
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 50g
- Pieczarki - 40g (2 sztuki)
- Pomidor koktajlowy - 40g (2 sztuki)
- Cukinia - 50g
- Cebula czerwona - 50g (½ sztuki)
- Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Koperek siekany - 4g (½ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Oliwę połącz z posiekanym koperkiem.
KROK 2: Mięso z kurczaka opłucz, oczyść i wysusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w dużą kostkę, połącz z jogurtem zmieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw na kilka minut.
KROK 3: Warzywa umyj, pokrój w kostkę (odpowiadającą rozmiarem kostkom mięsa) i natrzyj oliwą z koperkiem.
KROK 4: Na drewniane patyki nabijaj po kolei mięso i warzywa. Szaszłyki ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj i wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika na 25 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia naczynie odkryj.
*Gotowe szaszłyki podawaj na ciepło z ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!