Sałatka śródziemnomorska
(11)
10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
159 kcal / 1 porcję (315 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność50.33 kcal2.52%
-
Białko0.94 g1.88%
-
Węglowod.3.56 g1.32%
-
Tłuszcze4.13 g5.9%
-
Błonnik1.27 g5.08%
-
GDA2.52 %
Składniki
- Sałata lodowa - 120g (3 liście)
- Oliwki czarne marynowane - 20g (8 sztuk)
- Cebula czerwona - 30g (⅓ sztuki)
- Pomidor - 130g
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Oregano - 5g (2 ½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Warzywa dokładnie umyj i osusz.
KROK 2: Sałatę pokrusz w rękach na drobne paseczki i wrzuć do miski. Dodaj oliwki (możesz je zastąpić zielonymi).
KROK 3: Cebulę pokrój w piórka i dorzuć do sałaty. Pomidora pokrój na ćwiartki i dodaj do miski (możesz użyć pomidorków koktajlowych).
KROK 4: Całość polej oliwą z oliwek lub innym tłuszczem roślinnym oraz posyp oregano.
*Sałatka to idealna przekąska lub doskonały dodatek do ulubionych dań.
Smacznego!