Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Sałatka włoska

(3)
10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
217 kcal / 1 porcję (190 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    114.00 kcal
    5.7%
  • Białko
    4.01 g
    8.02%
  • Węglowod.
    9.49 g
    3.51%
  • Tłuszcze
    7.71 g
    11.01%
  • Błonnik
    2.16 g
    8.64%
  • GDA
    5.7 %
Składniki
  • Sałata lodowa - 80g (2 liście)
  • Rukola - 10g (½ garści)
  • Oliwki czarne marynowane - 10g (4 sztuki)
  • Pomidor suszony w oleju - 40g (2 plastry)
  • Cebula - 20g (¼ sztuki)
  • Mozzarella - 15g (plaster)
  • Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
  • Ocet balsamiczny - 6g (łyżka stołowa)
  • Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Sałaty umyj, osusz i porwij na kawałki. Wrzuć do miski. Dodaj rukolę. Zamieszaj.

KROK 2: Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pomidorki suszone odsącz z oleju, pokrój w paski i dodaj do sałat. Dorzuć oliwki i pokrojoną w cienkie paseczki mozzarellę.

KROK 3: Przygotuj sos: oliwę z oliwek połącz z octem balsamicznym i bazylią. Energicznie wymieszaj składniki (idealnie nadaje się do tego mały słoiczek). Sosem polej sałatkę.

Smacznego!