Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Zapiekanka z mięsem mielonym i bakłażanem

(8)
20 min. + 35 min.
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
557 kcal / 1 porcję (604 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    92.28 kcal
    4.61%
  • Białko
    5.12 g
    10.24%
  • Węglowod.
    8.07 g
    2.99%
  • Tłuszcze
    4.89 g
    6.99%
  • Błonnik
    1.04 g
    4.16%
  • GDA
    4.61 %
Składniki
  • Ziemniaki - 150g (2 sztuki)
  • Bakłażan - 120g
  • Mięso mielone z indyka - 95g (¾ porcji)
  • Przecier pomidorowy - 120g (½ szklanki)
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Mozzarella - 15g (plaster)
  • Ser Feta - 25g (½ porcji)
  • Oliwa z oliwek - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
  • Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
  • Oregano - 5g (2 ½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ziemniaki umyj i gotuj w mundurkach, około 10 minut. Po ostudzeniu obierz je i pokrój w plastry.

KROK 2: Bakłażana umyj, nie obieraj i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.

KROK 3: Na patelni rozgrzej połowę oliwy z oliwek, wrzuć cebulkę i zeszklij ją. Dodaj czosnek i mięso. Przypraw do smaku pieprzem i odrobiną soli. Podsmaż mieszając.

KROK 4: Żaroodporne naczynie wysmaruj pozostałą oliwą, ułóż plastry ziemniaka, na nich bakłażana. Całość pokryj mięsem i zalej przecierem pomidorowym. Przykryj folią aluminiową, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w temp. 220oC.

KROK 5: Po upływie czasu sprawdź widelcem czy warzywa są miękkie. Łyżką zbierz nadmiar wody z naczynia. Następnie posyp wierzch zapiekanki startą mozzarellą, pokruszoną fetą i suszoną bazylią z oregano.

KROK 6: Zapiekankę włóż z powrotem do piekarnika bez przykrywania folią. Podpiecz chwilę aż ser się zarumieni.

Smacznego!