Pasta z makreli z twarogiem "light"
(6)
5 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
348 kcal / 1 porcję (347 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność100.40 kcal5.02%
-
Białko10.37 g20.74%
-
Węglowod.4.25 g1.57%
-
Tłuszcze4.95 g7.07%
-
Błonnik0.59 g2.36%
-
GDA5.02 %
Składniki
- Makrela, wędzona - 100g (⅔ sztuki)
- Cebula - 60g (⅔ sztuki)
- Twaróg lekki 0% - 60g (2 plastry)
- Ogórek kwaszony - 60g (sztuka)
- Musztarda - 20g (łyżka stołowa)
- Jogurt naturalny 0% tłuszczu - 40g (2 łyżki stołowe)
- Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)
- Pieprz czarny - 0.5g (½ szczypty)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Mięso makreli oddziel od ości i skóry, przełóż do miseczki i razem z twarogiem rozgnieć widelcem. Dodaj posiekaną cebulę, natkę i ogórki pokrojone z kostkę.
KROK 2: Musztardę wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj do makreli i całość wymieszaj. Odstaw do lodówki na pół godziny.
*Podawaj jako samodzielnie danie lub dodatek do pieczywa.
Smacznego!