-
Kaloryczność194.92 kcal9.75%
-
Białko7.66 g15.32%
-
Węglowod.14.63 g5.42%
-
Tłuszcze11.20 g16%
-
Błonnik1.61 g6.44%
-
GDA9.75 %
- Makaron razowy spaghetti, surowy - 87g
- Boczek wędzony Pancetta - 60g (4 łyżki stołowe)
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Śmietanka kremowa 30% - 60g (6 łyżek stołowych)
- Żółtko jaja kurzego - 20g (sztuka)
- Czosnek mały - 3g (ząbek)
- Wino białe, wytrawne - 30g (¼ lampki)
- Parmezan tarty - 16g (2 łyżki stołowe)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 0.5g (½ szczypty)
- Bazylia świeża - 5g (gałązka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedź go.
KROK 2: Boczek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż na bardzo małym ogniu, stale mieszając, aż się zrumieni.
KROK 3: Cebulę posiekaj. Zdejmij boczek z patelni i podsmaż cebulę na tłuszczu, który się z niego wytopił. Do cebuli dodaj wino.
KROK 4: Czosnek drobno posiekaj i przełóż na patelnię. Całość duś około 5 minut.
KROK 5: W miseczce wymieszaj żółtko, połowę śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlej na patelnię i dodaj do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy płomień i dodaj jajka ze śmietaną i serem. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij patelnię z ognia. Do sosu przełóż ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
KROK 6: Bazylię drobno posiekaj i udekoruj nią spaghetti
*Spaghetti carbonara jest daniem wywodzadzym się z Włoch, a dokładnie z samego Rzymu. Sam przepis został stworzony przez alianckich żołnierzy podczas trwania II wojny światowej. Oni to połączyli włoski makaron spaghetti z dostępnymi dla nich racjami wojskowymi.
Smacznego!