Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Włoskie spaghetti carbonara

(24)
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
647 kcal / 1 porcję (332 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    194.92 kcal
    9.75%
  • Białko
    7.66 g
    15.32%
  • Węglowod.
    14.63 g
    5.42%
  • Tłuszcze
    11.20 g
    16%
  • Błonnik
    1.61 g
    6.44%
  • GDA
    9.75 %
Składniki
  • Makaron razowy spaghetti, surowy - 87g
  • Boczek wędzony Pancetta - 60g (4 łyżki stołowe)
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Śmietanka kremowa 30% - 60g (6 łyżek stołowych)
  • Żółtko jaja kurzego - 20g (sztuka)
  • Czosnek mały - 3g (ząbek)
  • Wino białe, wytrawne - 30g (¼ lampki)
  • Parmezan tarty - 16g (2 łyżki stołowe)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 0.5g (½ szczypty)
  • Bazylia świeża - 5g (gałązka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedź go.

KROK 2: Boczek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż na bardzo małym ogniu, stale mieszając, aż się zrumieni.

KROK 3: Cebulę posiekaj. Zdejmij boczek z patelni i podsmaż cebulę na tłuszczu, który się z niego wytopił. Do cebuli dodaj wino.

KROK 4: Czosnek drobno posiekaj i przełóż na patelnię. Całość duś około 5 minut.

KROK 5: W miseczce wymieszaj żółtko, połowę śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlej na patelnię i dodaj do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy płomień i dodaj jajka ze śmietaną i serem. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij patelnię z ognia. Do sosu przełóż ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.

KROK 6: Bazylię drobno posiekaj i udekoruj nią spaghetti


*Spaghetti carbonara jest daniem wywodzadzym się z Włoch, a dokładnie z samego Rzymu. Sam przepis został stworzony przez alianckich żołnierzy podczas trwania II wojny światowej. Oni to połączyli włoski makaron spaghetti z dostępnymi dla nich racjami wojskowymi.

Smacznego!