Surówka z czerwonej kapusty z orzechami
(11)
10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
165 kcal / 1 porcję (188 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność88.03 kcal4.4%
-
Białko2.12 g4.24%
-
Węglowod.8.58 g3.18%
-
Tłuszcze6.12 g8.74%
-
Błonnik2.39 g9.56%
-
GDA4.4 %
Składniki
- Kapusta czerwona - 100g
- Jabłko - 50g
- Cebula - 20g (¼ sztuki)
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Orzechy włoskie tarte - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kapustę umyj i poszatkuj. Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj posiekaną cebulę, całość wymieszaj.
KROK 2: Jabłka (ze skórką) zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
KROK 3: Oliwę zmieszaj z sokiem z cytryny.
KROK 4: Do kapusty dodaj jabłka i całość delikatnie wymieszaj. Surówkę polej sosem winegret. Dla wyostrzenia smaku możesz dorzucić 2 goździk.
KROK 5: Gotową surówkę posyp dowolnymi orzechami.
*Podawaj jako przekąskę lub dodatek do obiadu.
Smacznego!