Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Spaghetti z sosem pomidorowym i bakłażanem

(12)
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
290 kcal / 1 porcję (358 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    81.03 kcal
    4.05%
  • Białko
    2.52 g
    5.04%
  • Węglowod.
    12.13 g
    4.49%
  • Tłuszcze
    2.81 g
    4.01%
  • Błonnik
    1.75 g
    7%
  • GDA
    4.05 %
Składniki
  • Makaron razowy spaghetti, surowy - 50g
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Bakłażan - 120g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Czosnek duży - 3g (½ ząbka)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Pomidory w puszce - 120g (⅓ puszki)
  • Bazylia suszona - 2g (½ łyżeczki)
  • Oregano - 1g (½ łyżeczki)
  • Bazylia świeża - 1g (¼ gałązki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Makaron ugotuj al dente (według instrukcji na opakowaniu). Odcedź i odstaw pod przykryciem.

KROK 2: Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Bakłażana umyj, nie obieraj, pokrój w kostkę i przełóż na sitko. Posól i odstaw na 15 minut, aby "pozbył" się goryczy. Czosnek drobno posiekaj.

KROK 3: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj bakłażana, smaż aż zmięknie i się zarumieni. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, chwilę podsmaż, dołącz pomidory. Danie przypraw oregano i suszoną bazylią. Zmniejsz ogień, duś około 15 minut. Chociaż im dłużej tym smaczniejszy będzie sos.

KROK 4: Sos dodaj do makaronu, wymieszaj i przełóż na talerz.

*Podawaj udekorowane świeżą bazylią.

Smacznego!