Spaghetti z łososiem i kaparami
(11)
25 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
359 kcal / 1 porcję (234 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność153.93 kcal7.7%
-
Białko8.83 g17.66%
-
Węglowod.13.46 g4.99%
-
Tłuszcze7.14 g10.2%
-
Błonnik1.37 g5.48%
-
GDA7.7 %
Składniki
- Makaron razowy spaghetti, surowy - 50g
- Łosoś świeży, stek - 80g
- Kapary - 10g (łyżka stołowa)
- Oliwa z oliwek - 7.5g (⅔ łyżki stołowej)
- Czosnek duży - 3g (½ ząbka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Koperek siekany - 4g (½ łyżki stołowej)
- Pieprz czarny - 0.5g (½ szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Makaron ugotuj al dente, według instrukcji na opakowaniu.
KROK 2: W międzyczasie upiecz łososia w piekarniku: skrop odrobiną soku z cytryny i przyprósz solą, zawiń w folię i piecz 15 minut w temp. 180oC. Po upieczeniu przestudź i podziel łososia na małe kawałki. Możesz go również grillować na elektrycznym grillu lub specjalnej patelni.
KROK 3: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż posiekany czosnek i po chwili dorzuć łososia i kapary. Całość chwilę podsmaż. Dodaj jogurt naturalny i zredukuj sos.
KROK 4: Makaron wmieszaj z sosem, udekoruj koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!