Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Sos tzatziki "light"

(13)
15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
61 kcal / 1 porcję (130 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    47.09 kcal
    2.35%
  • Białko
    2.71 g
    5.42%
  • Węglowod.
    5.67 g
    2.1%
  • Tłuszcze
    1.72 g
    2.46%
  • Błonnik
    0.45 g
    1.8%
  • GDA
    2.35 %
Składniki
  • Jogurt typu greckiego "light" - 60g (3 łyżki stołowe)
  • Ogórek szklarniowy - 60g
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Koperek siekany - 4g (½ łyżki stołowej)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ogórka dokładnie umyj, nie obieraj go (w ten sposób zachowasz więcej aromatu). Zetrzyj go na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na chwilę. Odsącz ogórka z nadmiaru wody.

KROK 2: Do miski dodaj jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórka i koperek. Całość wymieszaj.

*Sos idealnie nadaje się na przekąskę oraz jako dodatek do ulubionych dań.

Smacznego!