Jabłko z twarożkiem waniliowym "light"
(13)
10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
254 kcal / 1 porcję (189 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność134.24 kcal6.71%
-
Białko6.29 g12.58%
-
Węglowod.13.51 g5%
-
Tłuszcze7.60 g10.86%
-
Błonnik1.75 g7%
-
GDA6.71 %
Składniki
- Jabłko - 100g
- Ser twarogowy półtłusty - 40g (2 łyżki stołowe)
- Jogurt naturalny 0% tłuszczu - 20g (łyżka stołowa)
- Ksylitol - 7g (łyżeczka)
- Aromat waniliowy - 2g (½ łyżeczki)
- Orzechy włoskie tarte - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Jabłko umyj, usuń gniazda i pokrój w cienkie ćwiartki. Ułóż na talerzu lub w miseczce.
KROK 2: Ser połącz z jogurtem, ksylitolem i aromatem waniliowym. Wymieszaj dokładnie (najlepiej rozgnieć widelcem). Tak przygotowanym twarożkiem udekoruj jabłko.
KROK 3: Całość posyp orzechami włoskimi.
Smacznego!