Chleb chrupki bezglutenowy
(21)
30 minut + czas pieczenia
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
1286 kcal / 1 porcję (476 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność270.45 kcal13.52%
-
Białko8.76 g17.52%
-
Węglowod.35.86 g13.28%
-
Tłuszcze11.62 g16.6%
-
Błonnik4.42 g17.68%
-
GDA13.52 %
Składniki
- Płatki owsiane górskie - 200g (20 łyżek stołowych)
- Mąka gryczana - 200g (1 ½ szklanki)
- Słonecznik, nasiona - 100g (10 łyżek stołowych)
- Siemię lniane - 50g (5 łyżek stołowych)
- Sezam, nasiona - 50g (5 łyżek stołowych)
- Woda ciepła - 350g (1 ½ szklanki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 15 minut do napęcznienia. Po tym czasie dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2: Rozsmaruj równo masę na grubość około 3 mm i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC (najlepiej piec z termoobiegiem) i piecz około 60 minut.
KROK 3: Po 10 - 15 minutach pieczenia wyjmij blachę z piekarnika i ostrym nożem pokrój ciasto na kromeczki. Wstaw z powrotem do piekarnika. Podczas pieczenia trzykrotnie uchyl piekarnik na około 5 minut każdorazowo, by uwolnić parę wodną - chlebek będzie chrupiący.
KROK 4: Studź na kratce.
*Chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.
Smacznego!