Grillowana cukinia z fetą "light", rukolą i pomidorem
-
Kaloryczność91.58 kcal4.58%
-
Białko2.87 g5.74%
-
Węglowod.3.52 g1.3%
-
Tłuszcze7.87 g11.24%
-
Błonnik1.07 g4.28%
-
GDA4.58 %
- Cukinia - 200g
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Słonecznik, nasiona - 10g (łyżka stołowa)
- Rukola - 10g (½ garści)
- Ser Feta "light" 10% tłuszczu - 25g (½ porcji)
- Pomidor koktajlowy - 80g (4 sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Nasiona słonecznika lekko przypraż na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Uważaj, aby się nie przypaliły.
KROK 2: Cukinię dokładnie umyj, nie obieraj. Pokrój na plasterki i każdy posmaruj oliwą z oliwek i obsyp oregano.
KROK 3: Plasterki warzywa umieść na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Możesz doprawić solą o obniżonej zawartości sodu. Cukinię grilluj aż plasterki zmiękną i przyrumienią się.
KROK 4: Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na połówki. Możesz zastąpić je zwykłym, średnim pomidorem. Pokrój go na ćwiartki.
KROK 5: Ugrillowaną cukinię ułóż dookoła na talerzu w środku zostawiając miejsce.
KROK 6: Rukolę opłucz dokładnie pod wodą, osusz i ułóż na środku talerza. Fetę pokrój w kosteczkę lub pokrusz i posyp nią warzywa. Całość udekoruj pomidorkami i posyp podprażonymi nasionami słonecznika.
Smacznego!