Jaglanka na mleku 2% z morelami i rodzynkami
(9)
15 minut
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
192 kcal / 1 porcję (224 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność85.92 kcal4.3%
-
Białko3.29 g6.58%
-
Węglowod.15.57 g5.77%
-
Tłuszcze1.53 g2.19%
-
Błonnik0.70 g2.8%
-
GDA4.3 %
Składniki
- Mleko UHT, 2% tłuszczu - 172.5g (⅔ szklanki)
- Kasza jaglana sucha - 26g (¾ łyżki stołowej)
- Rodzynki, suszone - 15g (łyżka stołowa)
- Morele suszone - 10g (sztuka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Surową kaszę wsyp na sitko i bardzo dokładnie przepłucz w zimnej wodzie. Ugotuj ją w lekko osolonym wrzątku (na szklankę kaszy przypada około 2,5 szklanki wody).
KROK 2: Ugotowaną kaszę przełóż do miseczki i delikatnie rozgnieć widelcem. Dodaj pokrojoną w kostkę morelę i rodzynki. Zalej podgrzanym mlekiem.
Rada: Jeśli chcesz pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej przed ugotowaniem podpraż ją chwilę na suchej patelni. Możesz także dodać sproszkowaną witaminę C podczas gotowania.
Smacznego!