Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Sałatka bałkańska

(10)
10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
147 kcal / 1 porcję (270 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    54.57 kcal
    2.73%
  • Białko
    2.50 g
    5%
  • Węglowod.
    4.40 g
    1.63%
  • Tłuszcze
    3.60 g
    5.14%
  • Błonnik
    1.25 g
    5%
  • GDA
    2.73 %
Składniki
  • Pomidor koktajlowy - 80g (4 sztuki)
  • Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
  • Ogórek gruntowy - 50g (1 ½ sztuki)
  • Cebula czerwona - 10g (¼ sztuki)
  • Ser Feta - 25g (½ porcji)
  • Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Pomidorki przekrój na połówki (możesz je zastąpić zwykłym pomidorem). Cebulę posiekaj w piórka. Ogórka umyj, cienko obierz i pokrój w dość grube półplasterki.

KROK 2: Warzywa przełóż do miski, wymieszaj i posyp pokruszoną fetą.

KROK 3: Sałatkę polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj jako przekąskę lub dodatek do ulubionego dania.

*Feta doskonale zastępuje ser kozi z Bułgarii, który oryginalnie występuje w przepisie.

Smacznego!