Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Grillowana cukinia z fetą, rukolą i pomidorem

(12)
20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
331 kcal / 1 porcję (347 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    95.32 kcal
    4.77%
  • Białko
    2.90 g
    5.8%
  • Węglowod.
    3.57 g
    1.32%
  • Tłuszcze
    8.28 g
    11.83%
  • Błonnik
    1.07 g
    4.28%
  • GDA
    4.77 %
Składniki
  • Cukinia - 200g
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Słonecznik, nasiona - 10g (łyżka stołowa)
  • Rukola - 10g (½ garści)
  • Ser Feta - 25g (½ porcji)
  • Pomidor koktajlowy - 80g (4 sztuki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Nasiona słonecznika lekko przypraż na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Uważaj, aby się nie przypaliły.

KROK 2: Cukinię dokładnie umyj, nie obieraj. Pokrój na plasterki i każdy posmaruj oliwą z oliwek i obsyp oregano.

KROK 3: Plasterki warzywa umieść na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Możesz doprawić solą o obniżonej zawartości sodu. Cukinię grilluj aż plasterki zmiękną i przyrumienią się.

KROK 4: Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na połówki. Możesz zastąpić je zwykłym, średnim pomidorem. Pokrój go na ćwiartki.

KROK 5: Ugrillowaną cukinię ułóż dookoła na talerzu w środku zostawiając miejsce.

KROK 6: Rukolę opłucz dokładnie pod wodą, osusz i ułóż na środku talerza. Fetę pokrój w kosteczkę lub pokrusz i posyp nią warzywa. Całość udekoruj pomidorkami i posyp podprażonymi nasionami słonecznika.

Smacznego!