Jaglanka na mleku 2% z orzechami i bananami
-
Kaloryczność112.08 kcal5.6%
-
Białko3.95 g7.9%
-
Węglowod.14.66 g5.43%
-
Tłuszcze4.58 g6.54%
-
Błonnik0.66 g2.64%
-
GDA5.6 %
- Mleko UHT, 2% tłuszczu - 172.5g (⅔ szklanki)
- Kasza jaglana sucha - 26g (¾ łyżki stołowej)
- Banany suszone - 15g (½ garści)
- Orzechy włoskie tarte - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Surową kaszę wsyp na sitko i bardzo dokładnie przepłucz w zimnej wodzie. Ugotuj ją w lekko osolonym wrzątku (na szklankę kaszy przypada około 2,5 szklanki wody).
KROK 2: Ugotowaną kaszę przełóż do miseczki i delikatnie rozgnieć widelcem. Dodaj pokruszone banany suszone i posyp orzechami. Zalej podgrzanym mlekiem.
Rada: Jeśli chcesz pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej przed ugotowaniem podpraż ją chwilę na suchej patelni. Możesz także dodać sproszkowaną witaminę C podczas gotowania.
*Jaglanka na mleku z orzechami i bananami to pomysł na pożywne i łatwostrawne śniadanie. Kasza jaglana ma wiele korzystnych dla organizmu właściwości: ma działanie silnie zasadotwórcze, w dodatku jest cennym źrodłem witamin z grupy B, cynku, selenu i magnezu.
Smacznego!