Krem z pomidorów z mozzarellą "light" i bazylią
(9)
35 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
128 kcal / 1 porcję (319 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność40.08 kcal2%
-
Białko1.92 g3.84%
-
Węglowod.4.06 g1.5%
-
Tłuszcze2.50 g3.57%
-
Błonnik0.75 g3%
-
GDA2 %
Składniki
- Marchew - 100g
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Pomidory w puszce - 192g (½ puszki)
- Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
- Wywar warzywny - 240g (szklanka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 0.5g (½ szczypty)
- Mozzarella "light" - 30g (2 plastry)
- Bazylia świeża - 5g (gałązka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Umyj warzywa. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchew oskrob i pokrój w plasterki.
KROK 2: Rozgrzej garnek i wlej oliwę. Podsmaż cebulę i marchewkę, około 5 minut. Dorzuć czosnek i smaż przez chwilę. Dodaj pomidory, roztartą w palcach bazylię suszoną. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem, około 15-20 minut.
KROK 3: Zupę zmiksuj na gładko (jeśli będzie za gęsta możesz dolać odrobinę wywaru lub przegotowanej wody). Dopraw pieprzem i solą o obniżonej zawartości sodu.
KROK 4: Przelej do miseczki i do gorącej dodaj pokrojoną mozzarellę. Udekoruj listkami świeżej bazylii.
*Zupę możesz przygotować w większej ilości i zawekować, aby później uzyskać szybki i smaczny obiad.
Smacznego!