Szaszłyki z warzywami i wędzonym tofu
(8)
55 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
176 kcal / 1 porcję (378 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność46.54 kcal2.33%
-
Białko2.89 g5.78%
-
Węglowod.4.17 g1.54%
-
Tłuszcze2.60 g3.71%
-
Błonnik1.21 g4.84%
-
GDA2.33 %
Składniki
- Serek tofu wędzony - 40g (2 plastry)
- Pomidor koktajlowy - 120g (6 sztuk)
- Cukinia - 100g
- Pieczarki - 40g (2 sztuki)
- Papryka czerwona - 50g (¼ sztuki)
- Cebula - 20g (¼ sztuki)
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
- Curry - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Serek tofu pokrój w kostkę (o boku ok. 1 cm). Oliwę z oliwek połącz z curry (lub inną ulubioną przyprawą), każdą kostkę tofu zamocz w marynacie i odłóż na godzinę.
KROK 2: W międzyczasie umyj warzywa. Pieczarki pokrój na połówki. Cukinię i cebulę w grube plastry, paprykę w kostkę. Warzywa kolejno nadziewaj razem z tofu na patyki, zacznij od pomidorków, które podtrzymają warzywa.
KROK 3: Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż szaszłyki i piecz w temp. 180o (bez termoobiegu) około 45 minut.
*Szaszłyki podawaj z ryżem i świeżą sałatką.
Smacznego!