Krem z cukinii z bazylią i pietruszką
(10)
20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
170 kcal / 1 porcję (328 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność51.82 kcal2.59%
-
Białko1.95 g3.9%
-
Węglowod.2.95 g1.09%
-
Tłuszcze4.20 g6%
-
Błonnik0.72 g2.88%
-
GDA2.59 %
Składniki
- Cukinia - 300g
- Wywar warzywny - 240g (szklanka)
- Śmietanka kremowa 30% - 40g (4 łyżki stołowe)
- Natka pietruszki pęczek - 9g (½ pęczka)
- Bazylia świeża - 6g (1 ¼ gałązki)
- Pieprz biały - 1g (2 szczypty)
- Jogurt typu greckiego - 40g (2 łyżki stołowe)
- Dynia, pestki - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
KROK 2: Pestki dyni krótko podpraż na suchej patelni.
KROK 3: Pogrzej bulion, dodaj cukinię i gotuj około 10 minut. Po tym czasie warzywo odsącz, a bulion przelej do innego garnka. Cukinię zmiksuj z posiekaną natką i bazylią, z powrotem dodaj do wywaru. Dołącz śmietankę, dopraw pieprzem i całość zamieszaj.
KROK 4: Zupę rozlej na talerze, podawaj udekorowaną łyżką greckiego jogurtu, posypaną prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!