Zupa jarzynowo-kalafiorowa
(12)
20 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
233 kcal / 1 porcję (1059 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność22.00 kcal1.1%
-
Białko1.26 g2.52%
-
Węglowod.2.97 g1.1%
-
Tłuszcze1.10 g1.57%
-
Błonnik0.43 g1.72%
-
GDA1.1 %
Składniki
- Mrożony bukiet jarzyn wiosenny - 450g
- Wywar warzywny - 1920g (8 szklanek)
- Ziemniaki - 225g (3 sztuki)
- Kalafior, mrożony - 450g
- Śmietana 12% tłuszczu - 108g (6 łyżek stołowych)
- Koperek siekany - 24g (3 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do gorącego bulionu wrzuć mieszankę warzyw. Gotuj około 10 minut.
KROK 2: W międzyczasie opłucz i obierz ziemniaki. Wrzuć do wrzątku i podgotuj około 5 minut. Jak lekko przestygną pokrój je w kostkę. Dodaj do wywaru z warzywami, gotuj około 5 minut. Dołącz różyczki kalafiora i gotuj aż zmięknie.
KROK 3: Śmietanę wlej do kubka, zahartuj odrobiną zupy i wlej z powrotem do garnka. Zupę przelej na talerz.
*Podawaj doprawioną świeżo mielonym pieprzem i siekanym koperkiem.
Smacznego!