Krem z zielonego groszku ze śmietaną
(14)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
175 kcal / 1 porcję (414 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność42.16 kcal2.11%
-
Białko2.31 g4.62%
-
Węglowod.5.95 g2.2%
-
Tłuszcze2.24 g3.2%
-
Błonnik1.76 g7.04%
-
GDA2.11 %
Składniki
- Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
- Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
- Ziemniaki - 50g (⅔ sztuki)
- Wywar warzywny - 960g (4 szklanki)
- Groszek zielony, mrożony - 450g
- Śmietana 12% tłuszczu - 72g (4 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 2g (4 szczypty)
- Pieprz biały - 2g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Ziemniaka opłucz, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
KROK 2: Masło rozgrzej w garnku, dodaj cebulę i podduś. Dodaj ziemniaka.
KROK 3: Całość podlej bulionem i podgrzej do zagotowania.
KROK 4: Dodaj mrożony groszek i całość gotuj, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj na krem, dopraw solą i pieprzem.
KROK 5: Zupę przelej do talerzy i każdą porcję udekoruj łyżką śmietany.
*Danie możesz serwować również z kawałkami wędzonego łososia, posypane świeżym koperkiem.
Smacznego!