Zupa kalafiorowa
(16)
20 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
244 kcal / 1 porcję (510 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność47.95 kcal2.4%
-
Białko4.30 g8.6%
-
Węglowod.3.37 g1.25%
-
Tłuszcze1.69 g2.41%
-
Błonnik0.45 g1.8%
-
GDA2.4 %
Składniki
- Wywar warzywno-drobiowy - 1800g (9 szklanek)
- Mrożony bukiet jarzyn wiosenny - 450g
- Ziemniaki - 225g (3 sztuki)
- Kalafior, mrożony - 450g
- Śmietana 12% tłuszczu - 108g (6 łyżek stołowych)
- Koperek siekany - 24g (3 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do gorącego bulionu wrzuć mieszankę warzyw. Gotuj około 10 minut.
KROK 2: W międzyczasie opłucz, obierz ziemniaki i podgotuj. Jak lekko przestygną pokrój je w kostkę. Dodaj do wywaru z warzywami, gotuj około 5 minut. Dołącz różyczki kalafiora i gotuj aż zmięknie.
KROK 3: Zahartuj śmietanę odrobiną zupy i wlej do garnka. Zupę przelej na talerz.
*Podawaj doprawioną świeżo mielonym pieprzem i siekanym koperkiem.
Smacznego!