Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Krem z zielonego groszku z łososiem

(15)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
304 kcal / 1 porcję (407 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    74.73 kcal
    3.74%
  • Białko
    6.17 g
    12.34%
  • Węglowod.
    6.56 g
    2.43%
  • Tłuszcze
    3.19 g
    4.56%
  • Błonnik
    1.82 g
    7.28%
  • GDA
    3.74 %
Składniki
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
  • Ziemniaki - 75g (sztuka)
  • Wywar warzywno-drobiowy - 800g (4 szklanki)
  • Groszek zielony, mrożony - 450g
  • Śmietana 12% tłuszczu - 72g (4 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 2g (4 szczypty)
  • Pieprz biały - 2g (4 szczypty)
  • Łosoś wędzony na zimno - 100g (4 płaty)
  • Koperek siekany - 8g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Ziemniaka opłucz, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

KROK 2: Masło rozgrzej w garnku, dodaj cebulę i podduś. Dodaj ziemniaka.

KROK 3: Całość podlej bulionem i podgrzej do zagotowania.

KROK 4: Dodaj mrożony groszek i całość gotuj, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj na krem, dopraw solą i pieprzem.

KROK 5: Zupę przelej do talerzy i każdą porcję udekoruj łyżką śmietany, łososiem pokrojonym w paseczki i świeżym koperkiem.

Smacznego!